26 Februarie 2024Sursa: I.P.J BOTOȘANI

Buletin de presă 26.02.2024

 

                                                                     Nr. 44  din 26 februarie 2024           

 

Buletin de presă

 

Aproximativ 50 de permise de conducere reținute de polițiști în acest week-end

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 13 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 110 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 270.000 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce,46 de permise de conducere.

 

Exemplu:

Acțiune a polițiștilor rutieri

La data de 24 februarie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, cu sprijinul celor din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au acționat pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru identificarea conducătorilor auto care conduc sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului.

Activitățile s-au desfășurat în municipiul Botoșani, fiind organizate filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, prilej cu care au fost controlate 87 de autovehicule și au fost efectuate 37 de testări cu aparatul etilotest, fără a fi depistați conducători auto sub influența băuturilor alcoolice.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35.000 de lei și au fost reținute 5 permise de conducere pentru viteză excesivă.

 

Tânăr sancționat cu peste 7.000 de lei, pentru că a provocat scandal și avea asupra sa un pistol

La data de 25 februarie 2024, în jurul orei 20:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că în zona unei stații de carburant se afla un tânăr, care are asupra sa un pistol.

Apelul a fost efectuat de către un conducător auto, care a fost oprit de tânărul respectiv pentru a-l transporta către municipiul Suceava, iar în momentul în care șoferul a refuzat, acesta a scos un pistol. Conducătorul auto a părăsit imediat zona, solicitând intervenția polițiștilor.

Echipajul de poliție direcționat în zona respectivă a identificat, după semnalmente,  persoana la care făcea referire apelantul, un tânăr de 26 de ani, din municipiul Suceava. Aceasta se afla în fața stației de carburant și a fost somată să țină mâinile la vedere și să se supună indicațiilor polițișilor. Ulterior, a fost imobilizată, iar în urma controlului corporal asupra sa a fost identificată o armă, neletală, de agrement și un încărcător fără muniție.

De asemenea, asupra tânărului a fost identificat un plic ce conține o substanță vegetală mărunțită, cu miros specific drogurilor, fiind întocmit dosar penal pentru deținere de droguri.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 7.500 de lei, pentru provocare de scandal, tulburarea ordinii și liniștii publice, consum de băuturi alcoolice în drum public și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar arma a fost supusă confiscării.

Întrucât acesta a avut un comportament agitat a fost condus la o unitate spitalicească, secția de psihiatrie, unde a rămas internat.

 

Transport public neautorizat

La data de 25 februarie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani,  un autoturim condus de un bărbat, de 67 de ani, din aceeași localitate.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta mai multe persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

 

  •  

La data de 25 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe DN 29 D, din comuna Trușești,  un autoturim condus de un bărbat, de 42 de ani, din comuna Durnești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta patru persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

 

Infracțiune la regimul rutier

La data de 25 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Ripiceni, un autoturism condus de un tânăr de 18 ani, din orașul Ștefănești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.