22 Februarie 2024Sursa: I.P.J BOTOȘANI

Buletin de presă 22.02.2024

                                                                     Nr.  44  din 22  februarie 2024         

                                                                                              

Buletin de presă

 

Bărbat obligat prin ordin de protecție, să păstreze distanța față de familia sa

La data de 21 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordin de protecție provizoriu față de un tânăr, de 33 de ani, din comuna Răchiți, pentru faptul că a provocat scandal la domiciliu și a avut un comportament agresiv la adresa familiei.

 

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de 50 de metri față de soția sa. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

Sesizarea polițiștilor cu privire la faptele de violență în familie este de o importanță majoră în protejarea victimelor și prevenirea unor consecințe mai grave.

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

       -evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

      -reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;

      -obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.

      -interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

Bunuri  contrafăcute depistate de polițiștii din Hlipiceni

La data de 21 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au identificat aupra unei tinere, de 23 de ani, mai multe bunuri susceptibile a fi contrafăcute.

Astfel, în timp ce polițiștii se aflau în serviciul de patrulare au observat, pe trotuarul din apropierea unui local public, o tânără, care la vederea forțelor de ordine a avut un comportament suspect, motiv pentru care a fost interceptată de acestea. În urma verificărilor efectuate au fost identificate asupra tinerei mai multe bunuri constând în parfumuri și bijuterii, care purtau o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, existând suspiciunea că ar fi contrafăcute.

Bunurile au fost confiscate, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

 

Material lemnos confiscat

La data de 21 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Lozna, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 20 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea documente legale pentru cantitatea de material lemnos pe care o transporta, de peste 2 metri cubi.

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

 

Acțiune a polițiștilor rutieri

La data de 21 februarie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu cei ai Biroului de Ordine Publică au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră, fiind vizați pietonii indisciplinați.

Astfel, activitățile au fost desfășurate atât în municipiul Botoșani, cât și în zona rurală aflată în competență, fiind legitimate 85 de persoane și verificate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.000 de lei, 17 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri ale pietonilor.