12 Iunie 2018Sursa: IPJ BOTOŞANI

Buletin de presa 12.06.2018

Ţigări de contrabandă, confiscate de poliţişti Botoşani

            La data de 11.06.2018, în jurul orei 10.00, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au depistat pe strada Primăverii din municipiul Botoşani, un bărbat de 54 de ani, din localitate, care deţinea, în vederea comercializării, cantitatea de 2380 de ţigarete de diferite mărci, de provenienţă Republica Ucraina şi  Duty Free, fără documente legale.

          Întreaga cantitate de ţigarete identificată a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

          În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

 

Dosar penal pentu consum de alcool

          La data de 11.06.2018, în jurul orei 20.00, un bărbat de 29 de ani, din municipiul Botoşani, a fost depistat în trafic de poliţiştii rutieri, în timp ce conducea un autoturism pe drumul judeţean D.J. 291D, pe raza comunei Suharău.

          Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultând valoarea de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la o unitate spitalicească unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

          În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.           

 

Acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de consumul de alcool

           Conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului reprezintă, în continuare,  una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, soldate cu persoane decedate şi rănite grav.

          În perioada 04.06.2018 – 10.06.2018, pe  raza judeţului  Botoşani  a fost  organizată  o  acţiune  pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în special a celor cauzate de consumul de alcool.

          Activităţile au fost organizate şi desfăşurate conform Calendarului de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene, sub egida TISPOL şi au avut ca obiectiv prevenirea şi reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, în care sunt implicaţi conducătorii de vehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

          Astfel, în perioada menţionată, au fost constatate 15 infracţiuni şi contravenţii la regimul rutier şi 7 infracţiuni prevăzute de alte acte normative.

         Exemplu:

          La data de 09.06.2018, în jurul orei 23.00, poliţiştii rutieri au depistat în trafic un bărbat de 60 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe drumul naţional D.N.29, pe raza localităţii Ungureni.

          Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

          Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.305 lei şi ca măsură complementară, i-a fost reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru o perioadă de 90 de zile.